Vijf feiten en fabels over groenten en fruit

Vijf feiten en fabels over groenten en fruit
Geplaatst in: Feitjes

Vijf feiten en fabels over groenten en fruit

Lieve CleanFoodslovers,

Hoeveel weet jij van groenten en fruit? Wij hebben vijf stellingen op een rij gezet over afvallen. Is dit waar of niet waar? Dat is de vraag.

 

1.De pitten van kersen kun je eten in bijvoorbeeld een salade

Fabel. Dit kan niet! De pitten zijn namelijk giftig, ze bevatten het gif cyanide. Dit geldt trouwens ook voor de pit van de abrikoos, perzik, pruim en nectarine.

 

2.De schil van een kiwi kun je eten.

Feit. Je kunt de kiwi, net als een appel en peer, eten met schil! Het is handig om de kiwi wel eerst even te wassen.

 

3.Je kunt beter kiezen voor vruchtensap dan frisdrank.

Feit en Fabel tegelijkertijd. Een zelfgemaakte vruchtensap is gezonder dan frisdrank, omdat hier (meer) vitamines in zitten. Maar daarentegen bevatten ze allebei ongeveer evenveel calorieën. Een glas cola bevat ongeveer 105 kcal en een glas sinaasappelsap 103 kcal. Dit verschilt nauwelijks. 

Als je je dorst wil lessen, kun je beter kiezen voor een paar glazen water. Ook zou je een vruchtensap voor de helft kunnen aanvullen met water.

Wist je trouwens dat een paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Een sinaasappel bevat ongeveer 60mg vitamine C per 100 gram. Een (rode) paprika bevat ongeveer 190mg vitamine C per 100 gram.

 

4.Avocado is een dikmaker.

Fabel. Het klopt dat een avocado relatief veel calorieën bevat, namelijk zo’n 360 kcal. Maar dit betekend niet dat een avocado een dikmaker is. Wanneer je probeert af te vallen, is het altijd belangrijk om je totale calorie-inname te bekijken, zodat je niet boven jouw energiebehoefte komt. Deze vrucht is namelijk erg gezond en bevat veel gezonde vetten en vitaminen. 

Een halve avocado kun je trouwens prima in de koelkast bewaren. Het is handig om de pit in de avocado helft te laten. Daarnaast kun je de avocado afdekken met bijvoorbeeld een silicone afdekhoesje.

 

5.Tomaat is een vrucht

Feit en fabel tegelijkertijd. Een tomaat is plantkundig gezien een vrucht, omdat het de vrucht is van een tomatenplant. Daarentegen is de tomaat tuinbouwkundig gezien een groente, omdat vruchten normaal gesproken groeien aan een houtachtige plant. De tomaat behoort meer tot een kruidachtige plant, waardoor het tot een groente behoort. Ook tijdens het koken en eten beschouwen wij de tomaat vaak als een groenten.

Of het een groente of een vrucht is, hangt af van welke definitie jij voor groente en fruit gebruikt! Grappig he?



Ik ben benieuwd wat jij geleerd hebt vandaag. Laat het ons weten!

 

Ik wens jou nog een liefdevolle dag toe.

Liefs Fleur

3 juli 2020