Gezond BBQ’en doe je zo (mét 5 recepten!)

Gezond BBQ’en doe je zo (mét 5 recepten!)
Geplaatst in: Recepten Lifestyle

Gezond BBQ’en doe je zo (mét 5 recepten!)

Lieve CleanFoodies,

Het is zomer en tijd om te BBQ’en! Wij kregen het verzoek om lekkere en gezonde ideeën op een rij te zetten en dit doen wij natuurlijk met liefde!

Een BBQ staat bekend om zijn ongezond karakter in combinatie met veel vette sauzen, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Een BBQ kan wel degelijk gezond zijn! Daarom delen wij vandaag deze 7 tips (mét recepten!)

 

1.Stil je trek terwijl je wacht

Wanneer de BBQ ein-de-lijk warm is geworden en het vlees erop kan, kunnen wij niet wachten om te beginnen met eten. Daardoor worden die stokbroodjes vaak erg aantrekkelijk en zijn ze snel op.

Je kunt er ook voor kiezen om je honger te stillen met een salade! Je kunt een heerlijke fruitsalade maken met jouw lievelings fruit of een pastasalade met onze RawPasta’s. Onderaan de pagina staat het recept voor een heerlijke caprese salade met onze Konjac Fettuccine.


2.Drink zelfgemaakt fruitwater

Vaak wordt er bij een BBQ alcohol geschonken, maar wist je dat deze veel kcal bevatten? Wij zeggen niet dat je deze niet meer mag, maar een glas wijn vervangen voor een glas fruitwater is nooit een verkeerde keuze.

Fruitwater is erg lekker, verkoelend en supersnel te maken. Je kunt een zoete variant maken door een kan met koud water te vullen en (bevroren) frambozen en verse blaadjes basilicum toe te voegen. Ook kun je kiezen voor een frisse variant, door verse blaadjes munt en schijfjes citroen/limoen toe te voegen aan een kan met koud water. Om het water langer koud te houden, kun je ijsklontjes in het water doen.


3.Gezond op de bbq

Alles wat op de bbq gaat, hoeft niet ongezond te zijn. Je kunt heerlijk variëren met (mager) vlees, (vette) vis en vleesvervangers. Daarnaast kun je onbeperkt groenten eten!

Wat je bijvoorbeeld kunt maken is een hamburgerbroodje, een zalmpakketje, stokjes met gemarineerde kip met groenten of een Portobello gevuld met geitenkaas, walnoten en honing. Daarnaast kun je ook groenten los op de BBQ doen. Denk aan plakken courgette met zwarte peper, een maiskolf met boter of een stokje met tomaten, paprika en champignons. Je kunt eindeloos variëren! Onderaan de pagina hebben wij enkele recepten uitgeschreven, kijk snel!


4.Genieten van slanke sauzen

Soms is het heerlijk om bij een stukje vlees een sausje te eten, helaas zijn die sausjes vaak niet zo gezond. Gelukkig verkopen wij slanke varianten met maar 2 kcal! Dat is toch ongelofelijk?! Wij verkopen o.a. een vervanger voor de knoflooksaus, mayo en ketchup. Bekijk ze snel hier.


5.Een stokbroodje is onmisbaar

Wanneer je online zoekt naar tips om gezond te BBQ’en, lees je dat je geen broodje mag eten bij de BBQ. Maar hier zijn wij het niet mee eens. Ken jij onze SlimBread al? Dit is een heerlijk brood zonder gluten, tarwe en suiker, met 2x zo veel voedingsvezels en dit broodje bevat maar 85 kcal per 100 gram!

Je kunt ons SlimBread gemakkelijk klaarmaken in de oven en combineren met heerlijk zelfgemaakte humus, tomatensalsa of tzatziki (zie Recept 2).


6.Ijs als dessert

Een ijsje als dessert is natuurlijk onmisbaar en dit hoeft niet ongezond te zijn. Wij hebben laatst 4 verschillende recepten gedeeld met jou. Bekijk deze ijs-recepten hier.


7.Geniet van de avond

De laatste, maar eigenlijk belangrijkste, tip: geniet van jouw avond! Een BBQ gaat niet alleen om het eten, maar ook om de gezelligheid. Geniet van het warme weer en elkaar. 

Wat ook leuk is om te doen tijdens het eten, is elkaar de leukste vragen te stellen. Leer elkaars grootste blunders kennen of wat hun eerste liefde was. Dit klinkt toch super gezellig?! Kijk snel hier.



Recept 1: Caprese salade (4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 pak Konjac Fettuccine
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • zwarte peper
  • 200 gr cherrytomaten
  • 1 avocado
  • 1 bol mozzarella
  • 2 handen rucola
  • 1 hand verse basilicum

Bereidingswijze:

  1. Spoel de Fettuccine goed af onder de koude kraan in een vergiet.
  2. Snijd de pasta in stukjes van ongeveer 3-4 cm en doe deze in een kom.
  3. Voeg de olijfolie, balsamicoazijn en zwarte peper naar smaak toe aan de kom en meng dit goed.
  4. Snijd de cherrytomaten, avocado, mozzarella in kleine stukjes.
  5. Meng de sla en gesneden groenten met de pasta.
  6. Leg de blaadjes basilicum op de salade.

 

Recept 2: Frisse hamburgerbroodjes met tzatziki (4 personen)

Ingrediënten:

  • 2 zakjes SlimBread Naturel
  • 100 ml water
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,25 ui
  • 150 gr (mager) gehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 0,5 komkommer
  • 120 gr magere kwark
  • 1 tl citroensap
  • 0,5 tl zwarte peper
  • verse dille
  • 1 tomaat
  • 1 hand sla

Bereidingswijze:

  1. Verwarm een oven voor op 180 graden.
  2. Mix in een kom de zakjes SlimBread en water met een vork.
  3. Verdeel het mengsel over 4 cupcakes en zet deze in de oven voor ongeveer 10-15 minuten.
  4. Pers 1 teentje knoflook uit en doe dit in een andere kom.
  5. Snijd de ui heel fijn en voeg deze toe aan de kom samen met het gehakt, paprikapoeder, zwarte peper en cayennepeper.
  6. Meng het gehakt mengsel goed en maak hier 4 platte burgers van.
  7. Haal de broodjes uit de oven en laat deze afkoelen.
  8. Rasp de komkommer en laat het vocht uitlekken.
  9. Pers 1 teentje knoflook uit en doe dit in een kom.
  10. Meng de knoflook met de magere kwark, citroensap, zwarte peper, uitgelekte komkommer en verse dille naar smaak.
  11. Snijd de tomaat in dunne plakken en was de sla. Serveer dit op een bord.
  12. Bak de hamburgers op de bbq.
  13. Serveer de broodjes met de hamburger, tzatziki, tomaat en sla.

 

Recept 3: Gemarineerde kip met groenten (4 stokjes)

Ingrediënten:

  • 150 gr kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olie
  • 2 el ketjap
  • 1 el citroensap
  • 0,5 tl zwarte peper
  • 0,5 tl gember (gedroogd)
  • 0,5 paprika
  • 4 cherrytomaten

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kipfilet in stukjes en doe dit in een kom.
  2. Pers het teentje knoflook uit en doe dit in de kom samen met de olie, ketjap, citroensap, zwarte peper en gember.
  3. Laat dit voor 10-15 minuten staan.
  4. Snijd intussen de paprika in stukken.
  5. Rijg aan een stokje de kipfilet, paprika en cherrytomaten.
  6. Bak de stokjes op de bbq.

 

Recept 4: Gevulde Portobello met geitenkaas, walnoten en honing (4 personen)

Ingrediënten:

  • 4 portobello’s
  • 0,5 ui
  • 0,5 takje verse rozemarijn
  • 30 gr walnoten
  • 70 gr geitenkaas
  • 4 tl honing

Bereidingswijze:

  1. Scheur aluminiumfolie in 4 stukken van ongeveer 25 cm bij 25 cm.
  2. Leg de portobello’s met de bolle kant op de aluminiumfolie.
  3. Snijd de steeltjes van de portobello’s af.
  4. Snijd de steeltjes van de portobello’s, ui, rozemarijn en walnoten in kleine stukjes.
  5. Vul de open kant van de 4 portobello’s met dit mengsel samen met de geitenkaas en honing.
  6. Sluit de aluminiumfolie, zodat er 4 dichte zakjes ontstaan.
  7. Bak dit op de BBQ voor ongeveer 10 minuten.
  8. Zorg ervoor dat de portobello met de bolle kant naar onderen gericht blijft, zodat het mengsel niet uit de portobello valt.

 

Recept 5: Courgette op de BBQ

Ingrediënten:

  • 0,5 courgette
  • 3 el olijfolie
  • zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de courgette in plakken van ongeveer 7 mm.
  2. Masseer de plakken in met olijfolie en kruid deze met zwarte peper naar smaak.
  3. Bak de plakken op de bbq.



Volgens mij hebben jullie inmiddels genoeg inspiratie om lekker, gezond en gezellig te BBQ’en. Ga jij gezond BBQ’en met onze recepten? Wij vinden het leuk als jij dit deelt op social media! Tag ons (@cleanfoods.nl) in jouw berichtje!

 

Wij wensen jou een fijne avond toe!

Liefs Fleur

17 juli 2020