Geen toegevoegde suiker, een bitterzoete smaak

Geen toegevoegde suiker, een bitterzoete smaak

Geen toegevoegde suiker, een bitterzoete smaak

Welkom op onze nieuwe column: CleanFacts. In deze column zullen we het onder andere hebben over voeding, producten en nog veel meer. We trappen af met het onderwerp wat misschien wel het meest geliefde en tegelijkertijd het meest gehate ingrediënt in de geschiedenis is, SUIKER. Om meer duidelijkheid te geven over wat suiker nou precies is, hoeveel verschillende soorten suiker er in de wereld zijn en waarom het belangrijk voor ons is, schrijven we de aankomende 4 weken verschillende blogs over dit onderwerp. Bij CleanFoods willen we klanten graag op de hoogte houden en zijn daarom een nieuwe weg ingeslagen met als doel meer duidelijkheid geven over onderwerpen die je misschien wel vaker hoort, maar die niet altijd goed begrepen wordt. De informatie in deze tekst is informatief en is niet bedoeld als medisch advies en het vervangt niet de mening van jouw arts of een bekwame professional.

Allereerst ik ben geen dokter, hoewel ik er wel een had willen worden heb ik toch voor een andere weg gekozen en eindigde bijna 10 jaar geleden in de keuken. In die periode heb ik veel geleerd, gezien en gehoord over koken en voeding in het algemeen. Van kinds af aan ben ik altijd gefascineerd geweest door de complexiteit van de voorbereidingen die mijn grootmoeder in de keuken maakte, door de geuren maar ook en vooral door wat voedsel met mensen kan doen in hun hoofd en in hun hart.

Dus... wat is suiker nou precies?

Laten we beginnen met wat suiker nou precies is. Suiker is een koolhydraat dat wetenschappelijk de naam sucrose heeft. Sucrose is een disaccharide, hier zullen we later nog wat meer over vertellen, en het doel van sucrose is om ons lichaam te voorzien van energie. Volgens WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) hebben we niet meer dan 5-10% suiker per dag nodig om onze energiebehoefte te voorzien. Dit betekent dat een gemiddeld persoon die 2000 kcal per dag zou moeten consumeren, maximaal ongeveer 200 kcal suiker mag binnen krijgen. Dat is ongeveer 50 gram suiker per dag, echter is dit volgens het laatste onderzoek aangepast en is dit gedaald tot 25 gram per dag (WHO). Zoals we al vertelde heeft ons lichaam suiker nodig voor de energiebehoefte, dus om te kunnen bewegen. De basis van suiker is het organische molecuul Glucose. Glucose kan worden onderverdeeld in drie verschillende soort, met verschillende vormen en opgewerkte energie.

 

Suiker type 1: Monosacharide
Laten we beginnen met een eenvoudige suiker oftewel monosacharide. Voor alle duidelijkheid dit is geraffineerde suiker uit bieten, suikerriet, palm en alle andere suikers van plantaardige oorsprong. Daarnaast is er ook nog ruw of ongeraffineerde suiker en fructose die naast fruit, ook in groenten en granen zitten. Ze maken deel uit van deze special categorie. Omdat dit molecuul “eenvoudig” is, wordt het zeer snel opgenomen door ons lichaam. Ongeveer na 30 minuten is de totale energie al volledig “verbrand”, waardoor we met dat gevoel van honger achterblijven. Deze suikers, zelfs als ze erg licht zijn, kunnen ongewenste effecten hebben als ze overmatig worden geconsumeerd en zijn de oorzaak van ziektes waarvan we weten dat ze verband houden met suiker; namelijk Diabetes type 1 en 2, obesitas enzovoort.

 

Suiker type 2: Disacharide
Naast eenvoudige suikers hebben we disacharide, lactose is daar een van. Nu zul je wel denken; melk bevat toch ook suiker? Dat klopt en de suikers die in melk zitten hebben dezelfde basis als sucrose (ruwe suiker) en maltose (glucosestroop).

Wist je dit al?
Sommigen van ons verteren op een bepaald moment in het leven geen melk meer, dit gebeurt omdat ons lichaam stopt met het produceren van het lactase-enzym, wat ons helpt bij het verteren van lactose producten.

 

Suiker type 3: Polysacharide
Tenslotte is er polysacharide, “complexe” suikers die voornamelijk voorkomen in zetmeel, tarwe, rijst en aardappelen. Omdat het grotere moleculen zijn, duurt het langer voordat ze worden omgezet in voedingsstoffen. Hierdoor blijft dit type suiker langer in ons lichaam en worden ze onderdeel van onze energiereserves.
* De waardes verwijzen naar een volwassen persoon van gemiddelde lengte

 

Soorten suiker:

Monosacharide:

  • Fructose (fruit, granen, groenten en honing)
  • Glucose (kokos, rietsuiker en bietsuiker)
  • Galactose (smeltkaas, granen en noten)

Disacharide:

  • Lactose (melk en derivatives)
  • Sucrose (geraffineerde suiker)
  • Maltose (glucosestroop)

Polysacharide:

  • Zetmeel (rijst, aardappelen, tarwe, bonen, erwten en maïs)
  • Glycogeen (volkoren pasta en haver)

 

Hoe gaan we jou helpen om gezonder te leven? 

Wij bij CleanFoods hebben besloten om een challenge te doen, waar jij ook aan mee kan doen! Om beter te begrijpen welk effect suiker op je lichaam en geest heeft, dagen we jou uit om vier weken lang zo min mogelijk suiker te consumeren. We zullen onze ervaringen met jou delen om te laten zien hoe het is om te leven zonder suiker en om jou daarbij te helpen delen we natuurlijk ook een paar tips en tricks!

Ik hoop dat je met veel plezier naar mijn blog hebt gelezen. Uiteraard ga ik nog meer vertellen over suiker, dus dit is een kleine introductie! Is er iets wat je graag wilt lezen in ons volgende column? Laat jouw reactie hier achter met jouw mening over suiker en zijn bitterzoete smaak.

Tot volgende week maandag! 

 

Veel liefs,

Jorge

4 januari 2021