Geen toegevoegde suiker - Een bitterzoete smaak Deel 2

Geen toegevoegde suiker -  Een bitterzoete smaak | Deel 2

Geen toegevoegde suiker - Een bitterzoete smaak Deel 2

In onze eerste blog over SUIKER hebben we het gehad over de structuur, hoe het is samengesteld en wat het doet met onze lichaam. Nu moeten we nog iets belangrijks begrijpen: Hoe maakt suiker ons dik?

 

Suiker en calorieën

Nu we een algemeen beeld hebben over suiker, de verschillende vormen en versies, kunnen we ons wat meer concentreren op de werkelijke voedingswaarde. In het algemeen bevat 100 gram kristalsuiker (sucrose) ongeveer 392 kcal, waardoor het een product is dat helemaal niet caloriearm is. Overigens bevat suiker geen vet en daarom is de vraag: hoe maakt suiker ons dik?

 

Het heeft alles te maken met insuline, triglyceriden en lichaamsvet. Het begint allemaal wanneer suiker je lichaam binnenkomt en wordt afgebroken tot glucose. Afhankelijk van de hoeveelheid vet in je lichaam, kan suiker zich op twee verschillende manieren gedragen. De eerste manier waarop suiker werkt, is door de verbranding van het lichaamsvet te verminderen of door het vermogen om vet als energiebron te gebruiken. Dit komt omdat ons lichaam energie nodig heeft en suiker gemakkelijker te ‘bereiken’ en te ‘gebruiken’ is, waardoor jouw lichaam de vetopslag verhoogt. Dit is ook de reden waarom het zo moeilijk is om van die love handles af te komen. De tweede en misschien subtielere manier hoe suiker in je lichaam werkt, heeft te maken met insuline. Op het hoogtepunt van de productie daalt het insulinegehalte dramatisch, waardoor je dat vervelende hongergevoel krijgt. Doordat dit steeds plaatsvindt, kom je in een vicieuze cirkel terecht en ga je elke keer weer eten. Het heeft dus niets te maken met vet.

 

Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het veel effectiever is om af te vallen door de hoeveelheid ingenomen suiker en koolhydraten te verminderen in plaats van de hoeveelheid verzadigd en onverzadigde vetten. Behalve dat suiker een geweldig vermogen heeft, maakt het ons gelukkig! Sterker nog, elke keer dat we suiker in een van zijn vormen nemen krijgen we een dosis Dopamine binnen, ook wel het gelukshormoon genoemd. De hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt is echter niet genoeg om lang mee te gaan en wanneer de verbranding van suiker klaar is, hebben onze hersenen weer een dosis nodig. Dit is de vicieuze cirkel waar we het eerder over hebben gehad.

 

Hoe belangrijk is het om glycemische index te kennen van het voedsel dat ik eet?

Laten we beginnen met te begrijpen wat de glycemische index (GI) is en waarom deze zo belangrijk is. De index is niets meer dan een schaal van waarden die de assimilatie tijd van glucose in ons lichaam berekent. Samen met de glycemische lading bepalen ze de hoeveelheid glucose die wordt opgenomen door het consumeren van dit voedsel. Het is echter een geschatte waarde vanwege de vele variabelen die de GI ervan kunnen verhogen of verlagen, bijvoorbeeld door de staat van rijpheid, de plaats van cultivatie, maar ook koken en kauwen zijn fundamentele punten van de balans. Dit betekent echter niet dat het niet belangrijk is om het nut ervan te kennen en te waarderen, want er zijn voedingsmiddelen met een onveranderde waarde. Dit zijn voedingsmiddelen die alleen 100% glucose bevatten. De glycemische schaal en zijn waarden: 

  • onder de 40 wordt de glycemische index als zeer laag beschouwd
  • tussen 41 en 55 wordt als laag beschouwd
  • tussen 56 en 69 wordt als gemiddeld / matig beschouwd
  • boven de 70 wordt als hoog beschouwd

Samenvattend is de GI belangrijk omdat het ons helpt te begrijpen welke ingrediënten we moeten kiezen bij het bereiden van onze maaltijd. De inname van andere macronutriënten zoals eiwitten en vetten, die in bepaalde hoeveelheden de spijsvertering kunnen vertragen, en de glycemische piek zijn daarom buitengewoon belangrijk na elke inname.

 

Suiker en zijn energiewaarde

 

Voedingsmiddelen

kcal x 100 g

koolhydraat x 100 g 

Gi x 100 g

Verfijnde bietsuiker

392 kcal

100 g 

60 - 70 

Kokosbloesemsuiker

390/400 kcal

90 - 100 g

54

Stevia

1,57  kcal

99,74 g

0

Maisstroop

286 kcal

79 g

115 

Sucralose

0

0

0

 

Waar wordt suiker gevonden?

Suiker kan worden aangetroffen in veel voedingsmiddelen, in planten en sommige dieren zoals bijen en zelfs in ons bloed en organen zoals Milt en Lever.

 

Waarom voegt CleanFoods geen suiker toe aan zijn producten?

Dit is ongetwijfeld een prachtige vraag. Het is tegen de stroom in dat een voedingsbedrijf geen suiker aan zijn producten toevoegt. Suiker is namelijk een ingrediënt dat ons een verzekerde klantenkring zou bieden omdat veel mensen te maken hebben met suikerverslaving. Maar in plaats daarvan is ons bedrijf geboren om bereidingen en ingrediënten populair te maken die centraal staan voor een een gezonde levensstijl. We willen een betere toekomst creëren, niet alleen voor ons, maar ook en vooral voor toekomstige generaties. Daarom hebben we ervoor gekozen om ‘eenvoudige’ suiker permanent uit onze productielijn te verwijderen en ingrediënten toe te voegen zoals sucralose, polydextrose en natuurlijke zoetstoffen zoals stevia. Dit alles leidt tot een lage glycemische index, die samen met de glucomannan en de sterke bron van vezels helpen om de bloedsuikerspiegel drastisch te verlagen zoals bewezen door meerdere wetenschappelijke onderzoeken.

 

Ontdek je nieuwe dingen over suiker of zijn het dingen die je al wist? Laat ons weten wat je van het onderwerp vindt of dat er een bepaald onderwerp is waarover je graag zou willen praten!

 

Bedankt dat je mijn blog hebt gelezen en hopelijk weer tot volgende week!

 

Veel liefs,

Jorge

11 januari 2021